Csatornabemutató: FanMadeMaker (1. rész)

231
OSZD MEG
Hirdetés

Ezúttal FanMadeMaker csatornáját mutatjuk be egy interjú keretében. A több, mint 80,000 követővel rendelkező videós elárulja, hogyan kezdte el a csatornáját, őszintén beszél arról, hogy az osztálytársai milyen sokat kritizálták a videói miatt, és kiderül, hogyan változtatta meg az életét a YouTube-népszerűség.

Az interjút két részletben közöljük, ha nem szeretnél lemaradni a második részről, kövess minket Facebook-on és Twitteren!

A TubeNews.hu interjúja

Annak idején, amikor feltöltötted az első videódat, mi volt a célod a csatornáddal? Milyen magyar és/vagy külföldi csatornák adták az ötletet ahhoz, hogy te is belevágj?

Hirdetés

Megtetszett a videózás, mint lehetőség. Mielőtt elkezdtem a FanMadeMaker csatornát, rengeteget próbálkoztam már videószerkesztéssel és olyan dolgokkal, amik a videózást segítik. Akkor már kb. négy éve gyakoroltam a programokat és voltak csatornáim, amik nem lettek sikeresek. FreddyD volt az első videós, akit elkezdtem nézni és miatta kezdtem el komolyabban is foglalkozni a videózással. Nagy céljaim nem voltak eleinte.

Leginkább az motivált, hogy néztem más videósokat és láttam, hogy ismerik őket, vannak reakciók a videóik alatt. Én is olyasmit szerettem volna alkotni, amit mások is jónak és szórakoztatónak találnak, nem csak én.

A FanMadeMakeren is rengeteg időbe telt mire átláttam milyen videókra van igény, mit szeretnék én csinálni és egy hosszú folyamat végére kialakult, ami miatt most 80.000 követőm van. 🙂

A népszerű Minecraft videóid mellett az első videód, amit több, mint 200,000 láttak a “Top10 legjobb ötlet…” volt. Ennek a videóinak milyen visszhangja volt a videósok körében?

Igen, ez már egy több mint két éves válogatás. A videósok akik elmondták nekem a véleményüket, ha jól emlékszem, pozitív véleményük volt. Örültek annak, hogy elkészült egy ilyen videó. Nem nagyon emlékszem negatív visszhangra.

A nézőknél más volt a helyzet: sokan támadásnak vették, hogy kedvenc videósuk benne sem volt a listában és nem tetszett nekik, hogy elmondom, hogy saját véleményem szerint én kiket tartok a legminőségibb videógyártóknak. Nem akartam senkit meggyőzni arról, hogy ők a legjobbak, mert nem is lehet sok esetben összehasonlítani két videóst.

Itt sem volt túl komplikált a videó célja. Egyszerűen megtetszett a “Top 10” koncepció és láttam, hogy a magyar videósokat kevesen próbálták összeszedni ilyen formában, ezért én megpróbáltam… 🙂

A suliban az osztálytársaid és a tanáraid közül mindenki tudja, hogy videózol, vagy a többségük nem foglalkozik vele? Értek-e emiatt negatív visszajelzések az iskolában, vagy túlnyomó részt pozitívan állnak hozzá?

FanMadeMaker / TubeNewsPersze, sokan tudják, de a legtöbben lenézően viszonyultak hozzá, vagy kritizáltak érte. Sokan voltak, akik konkrétan azt mondták, hogy hagyjam abba, mert undorító amit csinálok. A többség elfogadja, megérti és nem foglalkozik vele. Ez a legjobb.

Az elmúlt évben három iskolába is jártam és háromszor is megtapasztalhattam milyen kegyetlenek a tinédzserek a kortársaikkal, ha azt látják, hogy valaki próbál kitörni és alkotni valamit, ami nem megszokott.

Az első iskolában, ahol voltam, eleinte elfogadták, majd ahogy népszerűbb lettem, egyre ellenségesebbek lettek, mert nem hitték el, hogy lehet jövője annak amit csinálok.

Az a legnagyobb probléma, hogy a YouTube-ot sokan úgy kezelik még mindig, mint egy webhelyet, ahova idióta emberek bakikat és home videókat töltenek fel, hogy röhögjünk rajtuk. Közben ez nem így van. Nagyon nagy lehetőségek vannak ebben, rengeteg munka van egy videó elkészítésében, mégha nem is tűnik úgy. Minimum öt-hat órákat dolgoztam egy videón.

Sokan azt hitték, hogy semmit sem csinálok, lusta vagyok és azzal értem el ennyi követőt, hogy elmondom, mi történt velem aznap.

Ezért szívattak, mert azt hitték: ez semmi. Pedig nagyon nagy munka. Volt, amikor nem értettem miért ellenszenvesek a videózással szemben a kortársaim. Ám egyszer egy osztálytársam feljött, hogy megvágjuk együtt az osztályomnak készített videót és amikor este nyolctól hajnali négyig vágtuk, és már alig bírta ébren maradni, piros volt a szeme és még mindig csináltuk, akkor mondta, hogy: Respect… 😀

A tanárok maximum annyit tudtak róla, amit a diákok elmondtak nekik, de nem nagyon izgatta őket sohasem. Nem nagyon vesznek komolyan…

A szüleid hogyan viszonyulnak a videózáshoz? Már az első videók feltöltése után tisztában voltak vele, hogy a YouTube-ra készítesz videókat, vagy csak később tudták meg?

Pozitívan fogadták. Főleg apukám, aki nagyon támogatott, hogy csináljam, mert látta a lehetőséget benne. Nem látta egy videómat sem, direkt kértem is, hogy ne nézze meg. Nem az ő korosztályának szól, nem az ő humora, de amikor látta a reakciókat, a visszajelzéseket, akkor tudta, hogy ennek számomra van jövője. Anyukám nézte a videóim és voltak is olyan témák amikkel kapcsolatban egyetértett azzal amit a videóimban mondtam.

Egyedül az zavarta, hogy hajnalban fejhangon ordibáltam lófejben: azt hitte valaki meg akar erőszakolni. Mondjuk amikor látta, hogy lófejben őrjöngök egy kamerával a kezembem, az se sokat segített a helyzetemen… 😀

Az, hogy ilyen népszerű lett a csatornád, megváltoztatta az életed? Ha igen, miben?

FanMadeMaker / TubeNewsTeljes mértékben. Mielőtt népszerű lettem, antiszociális voltam. Egész nap a gép előtt ültem és videókat csináltam vagy játszottam. Céljaim és elveim mindig is voltak, de amikor láttam, hogy az embereket érdeklik a gondolataim, akkor rájöttem, hogy a céljaim eléréséhez mindenképp szociálisabbnak kell lennem.

Azóta nagyon sok barátot szereztem, a nézőim közül is sokakkal jóban vagyok. A videósok közül is sokakkal. Tavaly először megszerveztük az OVS Fesztivált a videósoknak, aminek nagy sikere lett. A sikertől sokan beképzelté váltak (nekem is volt egy ilyen időszakom), de szerencsére ennek gyorsan vége lett.

Sok tapasztalatot szereztem és sokat tanultam, ráadásul a szociális hálóm is sokkal nagyobb lett. Az önbizalmamnak tett a legjobbat. 🙂

Az interjú következő részében kiderül, hogy mi adta az ötletet az OVS fesztivál megszervezéséhez, kik FanMadeMaker kedvenc videósai, és hasznos tanácsokat is kaphattok egy sikeres videóstól azzal kapcsolatban, hogyan érdemes kezdőként vinni egy csatornát.


Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebook oldalunkon és Twitteren is, hogy ne maradj le a legfrissebb YouTube-hírekről!

Szólj hozzá!
Hirdetés
OSZD MEG