Csatornabemutató: FanMadeMaker (2. rész)

123
OSZD MEG
Hirdetés

Ez a FanMadeMaker-rel készített interjú második része. Ha lemaradtál az első részről, ide kattintva olvashatod el.

Te voltál az egyik főszervezője az első OVS fesztiválnak. Mi adta az ötletet a fesztiválhoz?

Az Aldiban éppen gyümölcslevet válogattam, amikor elkezdtem gondolkodni az új videómon és arra gondoltam milyen király lenne egy fesztivál ahova a videósokat összeszervezzük. Egyből elmondtam poénból ezt az ötletet a fateromnak és a legnagyobb meglepetésemre ezt a választ kaptam: Te figyelj Marci, ezt megcsináljuk. A másik célja az volt, hogy összehozzunk egy olyan közösséget, akik szoros kapcsolatban állnak egymással, de többnyire csak monitoron keresztül. Mi adunk egy helyszínt és összehozzuk a videósokat évente egyszer, hogy élőben is találkozhasson a közösség velük. A fesztivál miatt a cégek is komolyabban veszik a videósokat, mert látják, hogy mennyien kíváncsiak rájuk.

A videózásban nagyon nagy jövő van és szeretnénk erre minél több ember figyelmét felhívni egy jól megszervezett, programokkal és előadásokkal, közönségtalálkozókkal teli fesztivál keretein belül. Reméljük idén is elérjük a célunkat. 🙂

Mik voltak a legnagyobb tanulságai az első OVS-nek?

Hirdetés

fanmademaker5A fesztivál előtt csak remélni tudtuk, hogy igazunk van és a videós közösségre tényleg sok ember kíváncsi. A fesztivál után igazoltnak láttuk ezt az állításunkat és idén magabiztosabb a szervezés és céltudatosabban állítjuk össze a programot mint tavaly. Nagyon fontos, hogy megtanultam türelmesnek lenni és kommunikálni az emberekkel. A tavalyi fesztivál költségvetése nem volt alacsony. Ugyanakkor azt láttuk, hogy az olcsóbb, de élvezetesebb, videósokkal egybekötött programok sokkal jobban tetszenek a látógatóknak, mint a nekünk egyébként sok pénzbe kerülő extra játékok az udvaron, vagy a limuzin és a sok együttes.

Ezért idén tényleg csak a lényegre koncentrálunk és azt adjuk a kilátógatóknak, ami érdekli őket.

Mik a kedvenc magyar és külföldi csatornáid jelenleg?

Magyar csatornák közül mindenképp kiemelném JustVidmant, mivel hihetetlen, hogy kevesebb mint 25 videóval jelenleg 150.000 feliratkozója van. JustVidmant azért szeretem mert annak érdekében, hogy növelje a videói színvonalát, megtanult animálni. Nem gondolta azt egy percig sem, hogy ennél ő nem tud jobbat, és rengeteg idő és befektett energia árán, folyamatosan javított a videói minőségén. Sok videóssal ellentétben JustVidman folyamatosan fejleszti magát és belátta, hogy itt lépcsőfokok vannak és mindig lehet feljebb jutni, csak sok munka kell hozzá. Nem elégedett meg azzal, amit eleinte csinált. Mindig jobbra, jobbra és jobbra törekszik és folyamatosan fejleszti magát.

Sok videós hibája, hogy amikor felkapják őket, nem fejlesztik tovább a képességeiket, a videóvágást, a kamerázást, a hangtechnikát.

Megragadnak egy minőségi szinten, mert nem veszik a fáradtságot, hogy “felesleges” időt, energiát áldozzanak a tanulásra, mivel így is rengeteg nézőjük van. A külföldiek közül talán a Ten Second Songs nevű csatornát emelném ki, ugyanezen okok miatt. Minőségi, céltudatos, van kidolgozott tematikája, egyszerűen jó nézni. Illetve a Dude Perfect nevű csatornát, akik nagyon ötletes, kreatív videókat csinálnak.

Van olyan újonc magyar videós, aki még csak a “pályája” elején tart, de nagyon ígéretesnek látod? Milyen tanácsokat adnál egy kezdő videósnak?

FanMadeMaker / TubeNewsBiztos van olyan 1.000-2.000 feliratkozós magyar csatorna akit a jövőben is sokat fogok látni, de még nem látom át, hogy ki lesz felkapva. Ez sokszor a véletlen műve.

Ha az ember kitartóan csinálja, tanul és bízik önmagában, az rengeteget hozzáad és sokat javít az esélyein, így van esélye arra, hogy kitörjön mint videós.

Szerencse mindig kell, ezt felesleges tagadni. Én tényleg csak a sablonos dumákat tudom javasolni egy kezdő videósnak. Legyen kitartó, ne bízza el magát, mert mindig van feljebb. A videózás lépcsőfokokból áll, és ez egy végtelen lépcső. Soha nincs vége, mindig van feljebb. Ugyanúgy ahogy bármi másban, itt is lesznek kudarcok, de nagyon sok öröm is végigkísérhet egy videóst. A nézők szeretete, és az, amikor érzi, hogy most változik meg az élete. Amikor érzi, hogy ez a közösség más, mint a tévés celebeké, akikre nem nézünk fel. Ez közvetlenebb. Itt a videós a nézőiért van, a nézők a videósokért.

A Ki Mit Tube? egyik fő kritikusa voltál tavaly. Röviden összefoglalva, mik voltak a főbb problémák szerinted a tehetségkutatóval, és egy esetleges második évadot hogyan lehetne jobbá tenni?

A legnagyobb problémám a Ki Mit Tube?-al az volt, hogy olyan cég szervezte, olyan emberek közreműködésével, akik azt hitték, hogy működhet itt is az, ami a TV-ben. Persze itt is lehet játszani a statisztikával, meg lehet vezetni a támogatókat de itt könyörtelenebbül megmondják az emberek a véleményüket és pontosan itt is ez történt. A videós közösség és a nézőközönség is elítélte a műsort egyaránt, egyszerűen visszataszítóak voltak a zsűri értékelései és az az álszentség ami sugárzott a műsorból. Minden videóst egy sablon szöveggel megkerestek, hogy jelentkezzen a műsorba, ígérgettek fűt-fát, mindent, csak azért, hogy elinduljunk. Már egy videóban is elmondtam, én csináltam a versenyre induló videót, de aztán amikor elindult a verseny, töröltem, mert  nem voltam hajlandó ebben részt venni. Nagyon zavaros volt az egész, káosz volt a döntő. Értelmetlen volt. Mr.Klausz nem videózik, nem használja a stúdiót, amit kapott. Ez senkinek nem érte meg: a videósok és a jelentkezős közül sem. Nagyon remélem nem lesz következő évad. De ha lenne, akkor szerintem a teljes koncepciónak előröl neki kéne futni videósokkal és YouTube specialistákkal együtt.  Lépésről lépésre újra kellene tervezni az egészet, és kiküszöbölni azokat a hibákat, amiket én is felsoroltam most és amiket nagyon sokan hangoztattak. Nem trükközni az interjúkkal és a statisztikákkal és közben úgy tenni, mintha a Ki Mit Tube? egy sikeres műsor lett volna.

A csatornádon egyre többször tűnik fel a Public Noise név. Mit kell erről tudni, mik a terveid ezzel kapcsolatban?

FanMadeMaker / TubeNewsPublic Noise egy 16 éves srác, aki zenéket szerkeszt. Hozzám csak az fűzi, hogy láttam, hogy jó zenéket csinált és segítettem neki, hogy nézettebb legyen. Régebben sokat beszélgettem vele, több éve rengeteg zenét készített, gondoltam ennyit megteszek. A másik idekapcsolódó téma, hogy elkezdtem szervezni egy partysorozatot, ami a Disconnect nevet kapta. A sorozat lényege, hogy a legtöbb magyar partysorozattal szemben ez privát lesz, csak meghívóval lehet bejönni. Egy sokkal szorosabb közösséget próbálunk létrehozni ugyanolyan jó előadókkal és hangulattal, mint egy olyan bulin, ahol több ezer ember zsúfolódik össze. Nem lesz drága VIP jegy, itt ha teszel valamit a közösségért, mi is teszünk valamit érted.

A szlogenünk: Kapcsolj ki. Havonta egyszer felejtsd el mindent gondod, telefonod, elektronikát és kapcsolódj ki olyanokkal, akiket szeretsz.

Lényegében ilyenkor kapcsolódsz fel igazán az életre. Itt jön képbe Public Noise, aki egy amatőr magyar DJ. Szeretnénk segíteni tehetséges fiataloknak ezzel a partysorozattal és esélyt adni nekik azáltal, hogy a zenéjüket közétesszük. Ezzel nézettebbek, ismertebbek lesznek és ha jók a visszajelzések, már a partyn is egy rövid szereplési lehetőséget biztosítunk számukra.


 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebook oldalunkon és Twitteren is, hogy ne maradj le a legfrissebb YouTube-hírekről!

Szólj hozzá!
Hirdetés
OSZD MEG