TubeNews-kritika: Videómánia-himnusz

163
OSZD MEG
Hirdetés

Ahogy ígértük tegnapi cikkünkben, ma egy részletesebb kritikával jelentkezünk Dancsó Péter és a neo közös produkciójáról.

A videó egész döbbenetes ellenérzéseket váltott ki a nézőkből, és főleg Dancsó Péter rajongóiból: a legnépszerűbb kommentek a videó alatt szinte egytől egyig nagyon negatívak, sokan értetlenségüknek adnak hangot, mások nem értik, miért angol nyelvű a szöveg, a többiek pedig a koncepciót hiányolják a videóból. A cikk megírásakor a dislike-ok aránya még mindig magasabb a likeoknál, és az olló a kettő között úgy tűnik folyamatosan növekszik.

Az kétségtelen, hogy valami egészen újjal jelentkezett ezúttal Dancsó Péter, a rendszeres nézői pedig egyszerűen nem ezt várták tőle. De vajon feltétlen baj ez? Szerintünk nem.

Mindenekelőtt ki kell emelni a videóba fektetett munka mennyiségét: a legnépszerűbb magyar vlogger itt tényleg kitett magáért. Jól láthatóan a forgatásokba is sok energiát öltek (Pátzay Ádám operatőr nagyon jó pillanatokat kapott el) , de az utómunka az, ami igazán elképesztő erőforrásokat vehetett igénybe. A videó alatti leírásból kiderül, hogy ezért egyedül Dancsó Péter volt a felelős, úgyhogy nem csoda, hogy hónapokig készült ez a produkció.

Hirdetés

Persze attól még, hogy valamiba sok munkát ölnek, nem feltétlen lesz jó. Ezt minden bizonnyal minden videós megtanulta már: egyáltalán nem biztos, hogy a legtöbb időt felemésztő videó lesz a legnézettebb és a legjobb. Néha egy egyszerű ötlet hozza a legnagyobb sikert. Itt viszont a rengeteg befektetett munka teljesen visszaköszön a videóban, a képi világ végig egyenletesen erős, egyetlen pillanatra sem unatkozunk a “himnusz” nézése közben.

Még a sokadig újranézéskor is találunk olyan részleteket, amiket korábban nem vettünk észre.

(Feltűnt például valakinek, hogy az egyik jelenetben Obama táncol Ellen Degeneres-szel?)

obama_ellen

A zene a neo tipikus stílusában íródott, aki eddig kedvelte a zenekart, most sem csalódhat (sőt, az eddigi egyik legjobb daluk), aki pedig ezt a műfajt nem kedveli, minden bizonnyal most sem fogja megszeretni.

A legtöbben a kommentelők közül a koncepciót hiányolták, sokak szerint ennek a videónak semmi értelme. Pedig a zene, a szöveg és a képek igenis egy jól kitalált egységet alkotnak. Az üzenet maga nem új, de az erős képi világ miatt mégis újdonságként hathat a befogadóra.

A Videómánia csatorna alapvetően filmeket, reklámokat és klipeket kritizál: a nap, mint nap ránk zúduló műsorokat állítja pellengére, és mondja el róla a véleményét – kifejezetten szórakoztatóan. Tekintettel arra, hogy ezt a klipet Dancsó Péter a Videómánia csatorna himnuszának szánta, ennek a médiakritikusi létnek az esszenciáját próbálta bemutatni a saját módján. Ennek megfelelően a videó azzal kezdődik, hogy beül egy fotelbe, és bekapcsolja a tévét, ezzel magára zúdítja azt a hihetetlen médiazajt, amit mi is nap, mint nap átélünk – itt persze mindezt felerősítve, összesűrítve kapjuk meg három percben. A szöveg és a képek sokasága helyenként egészen nyomasztó egységet alkot:

“I feel so funny,
dumb like a bunny,
Visual junky-hi-i-i”

A média mindent megtesz azért, hogy minket szórakoztasson és lekössön: huszonnégy órában híreket közvetítenek a világ minden tájáról, talk-showkban esnek egymásnak a szereplők és a különböző valóságshowkban emberek életének minden pillanatát a kanapénkban ülve követhetjük. Eközben a nézőnek már nem szükséges gondolkodnia (“Don’t need to use your brain”), csak szórakoznia a látottakon, legyen az egy szimpla kvízműsor, vagy egy véres háború a közel-keletről.

obama_ellen2

Ezekbe a jelenetekbe vágja be magát (és helyenként az énekesnőt) Dancsó: ő maga látható a Tonight Show díszletében, ő olvassa fel a híreket vagy éppen ő próbálja ránk sózni a teleshop értelmetlen árucikkeit. Ezzel azt sugallja, hogy ő is csak egy a sok médiaceleb közül, aki bármit megtesz a hírnévért, illetve a feliratkozók számának növeléséért (ezt képileg is kihangsúlyozza a videóban). A végén eljut arra a pontra, hogy éppen csak nem tolja le az alsónadrágját a szemünk előtt ezzel is aláhúzva, hogy

a celebvilág (így ő is) bármire képes annak érdekében, hogy róla beszéljenek és őt nézzék.

obama_ellen3

A régi VHS-kamerával felvett jelenetek különös hangulatot adnak a videónak: egyrészt remekül rávilágítanak arra, hogy a hírnévért és befolyásért folytatott elkeseredett küzdelem az idők kezdete óta velünk van, másrészt a vezető operatőr gyakorlatának köszönhetően ezek talán a legjobb pillanatai képileg a klipnek.

Bármely alkotónak az egyik legfontosabb ismérve, hogy nem fél-e a kísérletezni az ismeretlennel és hogy meg tud-e újulni időről időre. Dancsó Péter ezzel a videóval megmutatta, hogy teljes mértékben igen, és hogy sokkal többre is képes, mint vicces kritikákat készíteni rossz magyar filmekről: a hang és a kép világát nagyon magas szinten és komplexen tudja kezelni, ehhez pedig mind a kreativitása, mind a technikai tudása megvan. Ezután a produkció után sokkal kíváncsibbak leszünk, hogy vajon legközelebb mivel áll elő.

(Horváth Ádám, TubeNews.hu – főszerkesztő)

Szólj hozzá!
Hirdetés
OSZD MEG