TubeNews-körkép: magyar fitnesz-csatornák

1231
OSZD MEG
Hirdetés

Szép lassacskán azért itthonra is begyűrűznek a külföldön már elképesztő népszerűségnek örvendő fitnesz témájú YouTube-csatornák. Nincs még belőlük sok, és azok sem feltétlen érik el a nagyobb amerikai csatornák minőségét, de az kétségtelen, hogy vannak köztük jó megoldások, rengeteg hasznos információt tudhatunk meg belőlük, és az is látszik, hogy némelyik mögött rengeteg munka van tudatos építkezéssel.

A külföldi csatornák közül mintaként leginkább Christian Guzman vlog/fitnesz-csatornáját szokták emlegetni, aki pár év alatt a kollégiumi szobájából indított YouTube-csatornájából mára egy teljes fitnesz-birodalmat épített. De a legjobbak között ott van még Rob Lipsett és Scott Herman.

A magyar csatornák közül elsőként a Jay’s Workout-ot emelnénk ki. Jay már jól ismert szereplő a magyar online fitnesz világban, hisz blogja régóta jelen van, és sokaknak jelentette az elsőszámú magyar nyelvű információ-forrást a saját testsúlyos edzésekkel kapcsolatban. Jay könyörtelenül LifeT!lt-ellenes. A YouTube-csatornája főként a vlog stílusban erős, a kamera előtt elmélkedve hol nyers, hol vicces, de egyedi stílusban elmondott szövegei könnyen érhetőek, és az átadott információ-mennyiségben pedig talán a legjobb magyar fitnesz csatorna. Nagy plusz pont jár a rendszerességért és a sorozatokba rendezett videókért, amik jól átláthatóvá teszik a csatornák. Az ötletes videó-bevágások pedig sokat lendítenek a videókon, sokszor nagyon viccesek 🙂

Hirdetés

 

Itt van aztán Chris Ho, aki nagyon szerethető akcentussal beszél a fitneszről, inspirál sokakat, és számos fontos témát boncolgat a videóiban. Sok videót tölt fel, a mennyiség sokszor a minőség rovására megy, de a lelkesedés nem vitatható el. A magyar fitnesz videósok közül kinézetre talán a leghitelesebb figura, ugyanis ez sem utolsó szempont egy egészséges életmód témakörében mozgó videóstól. A csatorna szinte teljesen mértékben vlogokból áll, azok is sokszor vágatlanul kerülnek feltöltésre, ettől függetlenül nem lehetne azt mondani, hogy sok lenne az üresjárat, bár a 15-16 perces videókat azért nem ártana átnézni feltöltés előtt.

 

Chris Ho-val is készített már közösen videót Orosz János, akinek a csatorna trailer-videója remekül bemutatja az átalakulását a sportnak köszönhetően, ez pedig sokat segít abban, hogy hiteles tudjon lenni a nézők szemében. Jánosnál is főként a vlogvideók vannak a középpontban, amikből a felesleges részeket kivágta, így egy-egy videójában sok hasznos információ hangzik el. Chris Ho-hoz hasonlóan szintén hangsúlyos szerepet kap a motiváció kérdése a videókban, ezzel kapcsolatban is sok tanácsot kap a néző, ami legalább olyan fontos, mint az edzéssel vagy a táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatos információk.

 

Habár angol nyelven készíti a videót, de akit ez nem zavar, érdemes csekkolnia a Beingnatty csatornát. Jakab a többiekhez képest sokkal több gyakorlatot mutat be, láthatjuk őt a konditeremben és otthoni edzés közben, ezzel pedig több vizuális információt kapnak a követők, mint a korábban felsorolt csatornáknál. Jakab egy-két videója egészen nagyot ment, az átalakulásáról készített videója már közel 2,5 milliós nézettséget ért el. Habár kiválóan tud angolul a videós, valószínűleg a személyisége jobban átjönne, ha magyarul készítené a videókat, ekkor viszont elveszítené a nemzetközi közönséget, és az akár több milliós nézettségű videók lehetőségét. Mindenesetre a sport iránti rajongása remekül átjön a videókon, de egy jobb kamerába érdemes lenne beruházni, mert sokat dobna a csatorna minőségén.

 

A konditermi edzések mellett létezik a street workout is, szerencsére ebben a műfajban is van magyar YouTube-csatorna, Tomás Channel kifjezetten ennek a mozgásformának szentelte a csatornáját. 2013 októberében kezdte el Tamás a street workout-ot, azóta ahogy ő mondja, nem tud leállni a sporttal. Szerencsére ehhez indított egy csatornát is, ami furcsa egyvelege a fitnesz-videóknak, a vlogvideóknak és a gamer videóknak. Ettől függetlenül, akit kifejezetten érdekel a street workout, könnyen meg tudja találni az ide vonatkozó videókat, és megtalálhatja a számára hasznos információkat.


Megemlíthető még Gazdag Tündi, és Dubi Anna, de ez a két csatorna egyelőre még az erőteljesen amatőr kategóriákba tartozik.

Ha van olyan magyar fitnesz csatorna, amiről itt nem írtunk, de szerintetek érdemes lenne megemlíteni, jelezzétek az info@tubenews.hu címen.

Szólj hozzá!
Hirdetés