Farkas Dani: 2016 a hazai YouTube-videózás legizgalmasabb éve volt

429
OSZD MEG
Hirdetés

Megkérdeztük a két legnagyobb magyar YouTube MCN szakembereit arról, hogy ők hogyan látják a YouTube helyzetét itthon, és mit várnak 2017-re. Alább interjúnkat Farkas Danival, a Star Network YouTube Divízió vezetőjével olvashatjátok. A Special Effects Media vezetőjével készült interjúnkat ide kattintva olvashatjátok.

TubeNews: Hogyan értékeled 2016-ot a magyar YouTube-videózás szempontjából? 

Farkas Dani: A 2016-os esztendő a hazai YouTube videózás eddigi legeseménydúsabb és legizgalmasabb éve volt. Rengeteg új tartalomgyártó tűnt fel, egyre inkább kezdik elismerni itthon a videósokat mind a cégek, mind a nézők is, aminek jelentőségét már közvélemény kutatások is alátámasztanak.

Úgy érzem, az elmúlt évek munkája most kezd beérni. A nézők pedig egyre több tartalmat fogyasztanak, ami további lendületet adhat a terület fejlődésének mindenki legnagyobb örömére.

 

A Star Network éve sikeresnek mondható, hiszen 2016 januárjában még 28 Millió volt hálózatunk magyarországi megtekintése, addig 2016 decemberében ez a szám már meghaladta a 62 Milliót, ami közel két és félszer nagyobb nézettséget jelent és ezzel a legnézettebb hazai hálózat lettünk partnereinknek köszönhetően.

Hirdetés

Mik szerinted a legfontosabb trendek jelenleg az online videózás területén?

Farkas Dani: Egyre profibbá válik a tartalomgyártás és sokan már nem elégszenek meg csupán az „általános” tartalmak készítésével, egyre több egyedi videóval találkozhatunk. Ennek egyik remek példája az Escape TheVR volt a tavalyi évben, amely mind minőségben, mind kivitelezésben egyedülálló és nagyon sikeres kezdeményezés volt. Ez az irányvonal sokat segít abban, hogy növekedjen a YouTuberek presztízse a szakma felé.

Jelenleg azok a csatornák tudnak leginkább növekedni, akik képesek 1-2 naponta tartalmat publikálni a csatornájukon. A YouTube ajánló algoritmusának változása miatt tapasztalható ez és minden videósnak a megtekintési idő növelését kell megcéloznia a gyors növekedéshez.

 

A véleményvezérek alkalmazása egy-egy kampány kapcsán egyre fontosabbá válik, amelynek eredményeképpen növekednek a szponzorált tartalmak is a felületen. Ezt a nézők többsége abszolút nem ítél már el, hiszen ők is belátták, hogy egy videós akkor tud fejlődni, ha a csatornájából bevételeket is tud realizálni. 2017-ben ez a trend tovább erősödik majd.

Végül, de nem utolsó sorban új csatornák, egyéniségek feltűnése is várható, ami már a korábbi évekre is jellemző volt.

Mik a Star Network legfőbb célkitűzési a 2017-ben?

2017 a fejlesztés és az események éve lesz! Úgy érezzük, hogy sikerült összeállítani egy olyan csatorna portfoliót, akikkel hosszú távon együttműködve hatékonyan ki tudjuk szolgálni a nézők és a hirdetők igényeit számos témakörben. Elsődleges törekvésünk a partner csatornáink fejlesztése lesz mind minőségben, mind tartalomban.

Az események kapcsán további újdonságok várhatóak. Tavaly útjára indítottuk a MineCinema mellett a VideóSOKK! rendezvénysorozatot, amely egyedi találkozási lehetőséget nyújt a rajongóknak a kedvenceikkel. Ez idén is folytatódik havi rendszerességgel, új YouTuberekkel.

 

Emellett 2017 áprilisában megrendezzük a Videós Gálát, amelynek keretén belül egy különleges díjátadón fogjuk 9 kategóriában díjazni 2016 legjobb hazai YouTube videósait. Ez minden eddigi projektünknél jelentősebb lesz, a további részleteket hamarosan elérhetővé tesszük a nagyközönség számára is!

TubeNews: Kire lesz szerintetek leginkább érdemes odafigyelni idén? Ki lehet a nagy kiugró?

Azt, hogy 2017-ben ki lesz a leginkább kiugró csatorna azt nehéz megmondani.  A nagyok közül jelentősen tovább növekszik majd minden bizonnyal a TheVR, Radics Peti és Nessaj is, de ez szerintem ugyancsak igaz lesz a többi nagy csatornára. Nem úgy látjuk, hogy csökkenne a növekedése a feliratkozásoknak a hazai piacon. Akikre a mi hálózatunk kapcsán érdemes lesz odafigyelni az BENIIPOWA, Polla, Karin Dragos, Dani Channel és Videójáték Zsolti új vlogos csatornája.

TubeNews: Radics Peti elképesztő évet zárt 2016-ban. Szerinted tudja tartani ezt a növekedési potenciált idén is?

Abszolút! Szerintem idén el fogja érni a 400 ezer követőt és a megtekintési számát is tudja majd tartani. A humorra mindig lesz igény és valljuk be, Peti nagyon jó témakörökhöz nyúl minden esetben.

TubeNews: Milyen rendezvényekkel készül a Star Network 2017-ben?

Ahogy korábban említettem, áprilisban kerül majd megrendezésre a Videós Gála, emellett 2 MineCinema-val és 8-10 további VideóSOKK! rendezvénnyel készülünk az idei évre. Emellett további egyedi események is tervezés alatt vannak már (mint pl.:  az Escape The VR volt tavaly), de ennek részleteiről még nem tudok további információt adni.

Szólj hozzá!
Hirdetés