Bemondó #2 – Rant videózás: ami a szívemen az a számon?

3964
OSZD MEG
Hirdetés

A Rant videózás tényleg akkora probléma, mint amilyennek láttatják azt? Tényleg élősködés volna a Youtuberek szervezetén? Mások leégetése vagy megalázása lenne a cél?

Kezdjük a legelején!

A Rant szó jelentése: fellengző, magasztos, dagályos szónoklat/szavalás.

Már maga a szó jelentése is arra enged következtetni, hogy egy vélemény kifejeződését fogjuk hallani.

A szónoklatokra alapvetően jellemző, hogy hosszúak, terjengősek és ami a legfontosabb, hogy tényekkel, érvekkel vannak alátámasztva!

Hirdetés

Ha magából a szóból és annak jelentéséből indulunk ki, akkor értelmezhetnénk ezt egyfajta építő jellegű kritikának, vagy véleményformálásnak. Ezekben pedig lehetne beszélni a Youtube-ot érintő trendekről, videótípusokról és szinte bármiről magát a videóst is beleértve.

Ugye milyen egyszerűen hangzik? Ezért nem tud működni jelenleg!

Miért?

Mert kis hazánk Rant videós társadalmának egy jó része semmi mást nem akar tenni, mint megalázni a másikat. És hangot emelni az “igazságtalanság” ellen!

Akadnak azért szerencsére kivételek is, Akiket lejjebb be is mutatunk Nektek.

Rossz példaként egy olyan csatornát hoztunk, amire teljesen véletlenül találtunk rá.

Ő Megmondóember, aki még saját közönségét sem veszi komolyan. Nem tiszteli meg őket semmilyen értékelhető vizuális tartalommal!

Ez a csatorna egy kiemelkedően rossz példája ennek a műfajnak! Nehéz is komolyan venni, amit csinál.

Általában a Rant videósok kiemelnek egy-egy jellegzetes hibát,
amit addig-addig figuráznak, csűrnek-csavarnak ameddig csak lehet. Röhögnek rajta és nevetség tárgyává teszik az adott videóst.

Ezekkel az eszközökkel pedig a lehető legalpáribb módon kifiguráznak egy embert. Legyen az kicsi vagy nagy Youtuber.

Ezek a videósok általában más népszerűségét egyszerű féltékenységből figurázzák ki, és ezzel akarnak nézettséget szeretni. Kvázi a többi videós népszerűségükön akarnak nyerészkedni.

Tekintsük meg Magyarország nagyobb Rant videósait, feliratkozószám alapján:

FLEX arc nélkül készít véleménykifejtő videókat, különböző YouTube-trendekről. Vizuális tartalomként előszeretettel használ Counter-Strike gameplayeket.

Azért ezt a videót választottunk, mivel a copyright és a fair use-t is érinti Flex. A fair use-zal kapcsolatban nagyon mellélőtt! Hogy miért? Nemsokára megjelenő cikkünkből kiderül.

GOGU arcát felvállalva készít videókat hasonlóan a platform trendjeiről, videósokról. Az utóbbi egy év tartalmai már főként csak rant tematikából állnak.

Bár rant videósként tartják számon, az mindenképp kiemelendő, hogy Gogu képes elismeréssel beszélni másokról. Nem puszta fröcsögés a csatornája.

Ebben a videóban Gogu a Rant videózás létjogosultságáról beszél, és reagál Barni videójára ami hasonló témában készült. Ez nem puszta gyűlölködés! Elismeréssel beszél sok Youtuberrel kapcsolatban.

VK Dániel Flexhez hasonlóan nem adja arcát a videóihoz. A videók alatt úgyszintén gameplayekből kiragadt részletek vagy a kritizált dolog/videó képanyaga látható.

Ez a videó egy nagyon jó példa arra, hogy nem csak gyűlölködés és harag van ezekben a videósokban, hanem értékelni is tudják mások videóit és munkásságát.

 

Latinpapucs, aki a legközelebb áll a Rant tartalomtól valóban elvárt formához. A New Era rendezvényen bejelentette, hogy csatornája teljesen új tematikát fog képviselni hamarosan.

Ebben a videóban Latinpapucs érvekkel alátámasztva beszél egy olyan jelenségről, amiről sok helyen esett szó.

 

Akkor most nézzük meg az ellenpólust is! 

Mi van azokkal a videósokkal, akik Reakció videó címén fejhangon röhögnek más emberek videóin!?

A népszerűség, egyfajta hatalomként feljogosítja őket erre!?

Nekik van egy stabil nézői bázisuk, akik megvédik őket az esetleges támadásoktól és atrocitásoktól.

Jól van ez így!?

Nem a Rant videózás a probléma, hanem az a rosszindulat ami sok esetben meghúzódik mögötte.

A kérdés, hogy Téged szórakoztat,
ha mást nyilvánosan megaláznak!?

Válaszaitokat az Answers fórumban várjuk! 

Szólj hozzá!
Hirdetés