MEGOSZTÁS
Hirdetés

Az Európai Parlament még szeptemberben döntött a szerzői jogi irányelvekre vonatkozó reform további tárgyalásairól, amelynek a 13. cikkelye rendkívül megnehezíthetné többek között a YouTube platformját használók életét is, amennyiben januárban elfogadásra kerül az irányelvek végleges változata is.

Kevesebb mint két hónap van hátra a januári szavazásig, ezért a YouTube is elindította a hivatalos kampányát annak érdekében, hogy egy összefogás keretein belül, meg tudják változtatni az előterjesztés jelenlegi formáját. Bár alapvetően támogatják a cikkely célkitűzéseit, amelyek a szerzői jogok tulajdonosait hivatottak védeni a jelenleginél is jobban, ám úgy ítélik meg, hogy túlságosan szigorú lenne az intézkedés a platformokra nézve.

A 13. cikkelyben foglaltak szerint ugyanis, a platformok a tartalom feltöltésétől kezdve anyagi felelősséget kellene hogy vállaljanak a szerzői jogokat sértő tartalmakért. Ezzel gyakorlatilag arra kényszerítenék a platformokat, hogy az Európában feltöltött tartalmak jelentős részét távolítsák el, valamint az európai felhasználók számára nem lenne lehetőség a máshol feltöltött tartalmakat megtekinteni. Az érintett platformok közé tartozik még többek között a Facebook, az Instagram, a Snapchat és a Reddit is.

A YouTube közleménye szerint, ezzel több millió már feltöltött, vagy újonnan feltölteni kívánt videót kellene letörölniük a platformról. A tiltott tartalmak közé tartoznának például az oktatási célú, a hivatalos zenei videók, de a paródiák is.

A YouTube arra kéri felhasználóit, hogy támogassák Twitteren a mozgalmat a #SaveYourInternet hashtag használatával, valamint hogy csatlakozzanak a mozgalmukhoz ezen a linken.

forrás: youtube.com/saveyourinternet

Facebook Comments